Goud verkopen

Liefde voor goud kopen: handelaars met een hart

Als er één handelsvorm is waarin wereldwijd veel diversiteit bestaat, is het wel de goudhandel. Omdat er al duizenden jaren goud wordt gekocht en verhandeld, zijn er ook overal op de wereld hotspots ontstaan in die branche. Er zijn landen waar vooral goud gewonnen wordt, en er door goudzoekers en mijnwerkers een bloeiende economie is ontstaan. Maar er zijn ook landen die juist groot zijn geworden door de verwerking van goud (kijk naar Duitsland en Zwitserland). En dan heb je nog de plekken op aarde waar al eeuwenlang een bloeiende handel in goud bestaat. In deze landen en steden wordt geen goud gewonnen, en ook weinig geproduceerd en verwerkt. Deze plekken hebben zich onderscheiden door te handelen in het edelmetaal. Een bekend voorbeeld dicht bij huis is onze hoofdstad. In de geschiedenisboeken zijn talloze voorbeelden te vinden van succesvolle goudhandelaren, groot of klein, die op het wereldtoneel van goud kopen Amsterdam tot een van de bekendste steden in de goudhandel hebben gemaakt.

De meeste van deze handelaren komen op en verdwijnen dan weer in een of twee generaties. Maar er zijn ook voorbeelden van handelaren die tientallen jaren, een halve eeuw of zelfs nog langer bestaan hebben. En dat is goed geweest voor de goudhandel, mede vanwege een reden die misschien niet zo voor de hand ligt: door deze ‘echte’ handelaren is er een integere code ontstaan; een manier van werken die vandaag de dag nog steeds wordt geadapteerd in internationale keuringsrichtlijnen. Er is in de loop der eeuwen een bepaalde hoeveelheid kennis ontstaan. Technische kennis, natuurlijk, vakkennis, maar vooral kennis over de klanten en de wereld waarin die klanten zich manifesteren. Als je werkzaam bent in de goudhandel, in de oudste handelsvorm ter wereld, moet je vandaag de dag voldoen aan bepaalde eisen als het gaat om integriteit, om expertise, vakmanschap, om mensenkennis, maar bovenal om liefde voor het vak.

Goudhandel met een hart van goud

In de harde, snelle en onpersoonlijke wereld waarin we nu leven lijkt het soms een vervlogen talent te zijn: liefdevolle vakmanschap. Het besef dat het verhaal van de klant minstens zo belangrijker is dan de goederen waarin gehandeld wordt, of de winst die daarmee behaald wordt. En helaas kunnen we vaststellen dat deze kwaliteiten minder en minder de boventoon voeren tegenwoordig. Het lijkt iets van vroeger: die verhalen over de groenteboer die vraagt hoe het gaat met je zieke kind. Of een winkelier die zijn post verlaat om buiten iemand te helpen die van zijn fiets valt. Het persoonlijke aspect is in onze huidige maatschappij weinig meer terug te vinden. Maar gelukkig zijn daar de Amsterdamse goudhandelaren nog.

Een bekend voorbeeld van zo’n goudhandelaar die nog lijkt te werken alsof het 1920 is, draagt de naam Baldev en heeft een juwelierszaak aan de Eerste van Swindenstraat 1 in Amsterdam. De heer Baldev stamt van een lange lijn goudhandelaren uit India, waar het ambacht altijd van vader op zoon werd doorgegeven. In de jaren zeventig van de vorige eeuw vestigde deze familie zich in onze hoofdstad, en opende daar een juwelier. Zoals veel juweliers, zijn zij zich in de loop der jaren ook gaan begeven in goud kopen en de goudhandel. En tot de dag van vandaag richten zij zich vanuit hun zaak eerst op het verhaal van de klant, en denken ze later pas na over geld verdienen.

Goud verkopen

Kostbare verhalen

In de wereld van goud, zilver en edelmetalen hebben we logischerwijs vaak te maken met kostbaarheden. Letterlijk kostbaar, omdat het soms om enorme bedragen gaat, maar nog veel vaker in de figuurlijke vorm. Kostbare herinneringen. Verhalen van klanten die vijftig jaar hard hebben gewerkt om een mooi juweel te kopen. Maar het gaat ook vaak over de reden van iemand om iets kostbaars in onderpand te geven of aan de handelaar te verkopen. Het sentiment is een opvallend grote factor in de handel in goud, zilver en sieraden.

Omdat deze vorm van handel drijven met een hart zo weinig voorkomt, zijn ze gelukkig wel makkelijk te herkennen. In een woud aan haastig opgerichte, flitsende bedrijfjes en websites die zich in de goudhandel begeven om snel winst te maken, kunnen we de ambachtelijke zaakjes snel herkennen. Ze richten zich niet op een schreeuwerige website, maar steken hun tijd in de klant.

Dit maakt dat Baldev Juweliers al veertig jaar een begrip is in de hoofdstad, en dat je er voor zowel verkoop als inkoop van goud terecht kan. Bij binnenkomst wordt je een kopje koffie aangeboden, en op vriendelijke wijze geïnformeerd over de mogelijkheden, de goudprijs per gram en de gang van zaken. Je krijgt er alle tijd die je nodig hebt, omdat ze beseffen hoe zwaar een ogenschijnlijk zakelijke transactie op persoonlijk niveau kan wegen. Als je meer wil weten over deze juwelier en zijn goudhandel, kun je altijd even op hun website kijken: www.contant-inkoop-goud.nl. Of ga anders even bij ze langs in de winkel aan de Eerste van Swindenstraat 1 in Amsterdam.