Wat zijn palmbomen?

De kans is groot dat je wel weet wat palmbomen zijn. Toch volgt hier nog even een kleine samenvatting om je geheugen een beetje op te frissen. Palmbomen zijn officieel geen bomen, maar hoge grassen. Deze grassen groeien voornamelijk in tropische en warme gebieden. De palmbomen hebben namelijk voldoende water nodig, maar ze verlangen ook naar een warme temperatuur. Ga maar op vakantie naar een tropisch eiland en je zal geheid meerdere palmbomen zien. Ook in Europa zijn er palmbomen te vinden. In Nederland groeien deze niet in de natuur, maar in de meer zuidelijke landen van het continent wel.

Kenmerken van palmbomen

Palmbomen kenmerken zich met name door hun hoge palmen. Deze palmen zijn de groene bladeren die helemaal aan de top van de grassen hangen. De stam of bast van de boom is een warme bruine kleur die een hele harige structuur heeft. Daarnaast bestaat de stam van de boom ook uit meerdere onderdelen die haast in elkaar geklikt zijn. Een ander bijzonder kenmerk van de palmboom is dat deze in staat is om kokosnoten te produceren. Deze kokosnoten groeien onder de palm van de boom en vallen er vaak automatisch uit als ze klaar zijn met groeien. Pas dus op wanneer je onder een palmboom loopt! Straks valt er nog een kokosnoot op je hoofd.

Product van palmbomen

Het eetbare product van een palmboom is dus de kokosnoot. Deze noot heeft een hele herkenbare smaak die niet alleen te eten is, maar ook te drinken. De noot bevat namelijk vruchtvlees, maar ook kokosmelk. Deze kokosmelk op zichzelf is niet zo lekker om te drinken, maar er kunnen wel hele lekkere andere gerechten mee gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan kokosolie om mee te koken of kokosbrood dat je als beleg op je brood kan doen.